Kasvujohtaja Petri Niskanen kehittää BNI-toimintaa intoa täynnä

Arvostettu kouluttaja ja yritysvalmentaja Petri Niskanen on ollut BNI-toiminnassa mukana jo vuodesta 2013. Hän häärii viiden BNI-ryhmän konsulttina Porissa, Raumalla ja Tampereella, kahden muun ryhmän aluekonsulttina sekä BNI:n kasvujohtajana. Välitön ja rehti porilainen asenne on auttanut Niskasta niin BNI-toiminnassa kuin kouluttajareissuilla ympäri maailman.

”BNI on tuonut elämääni hyviä kontakteja, ystäviä ja upean työyhteisön. BNI-toimintaan lähtee mukaan pääsääntöisesti hyviä tyyppejä, ja odotan innolla viikoittaisia tapaamisiamme. Moni yritys on nyt vaikeassa tilanteessa, mutta BNI ja sen tarjoamat kontaktit voivat olla tulevana syksynä merkittävänä tukena”, Petri Niskanen pohtii.

Koko ikä yrittäjänä

Petri Niskasen vanhemmilla oli hänen lapsuudessaan oma muovitehdas Porissa. Tehtaan päätuotteita olivat vaatetusteollisuudelle toimitetut vaateripustimet. Isän kuoltua Niskasen ollessa 16-vuotias, ryhtyi hän pyörittämään tehdasta ensin äitinsä ja myöhemmin vaimonsa Kirsin kanssa. Muovitehdas myytiin kymmenisen vuotta sitten.

Nuorkauppakamaritoiminta (Junior Chamber International, JCI) on ollut vahvasti mukana Petri Niskasen elämässä yrittäjyyden alusta lähtien. Kouluttaminen tuli elämään JCI-toiminnan myötä. Niskanen on toiminut valmentajana, kouluttajana ja puhujana yli 60 maassa jo 25 vuoden ajan. Hänen erikoisalaansa ovat muutosvalmennus, yrityksen johdon valmennus sekä myyntiin, itsensä kehittämiseen, asenteeseen ja organisaatiokulttuurin liittyvät valmennukset.

Petri Niskanen toimi vuonna 1998, tähän mennessä ainoana suomalaisena, JCI:n maailmanpresidenttinä ja istui järjestön hallituksessa viiden vuoden ajan.

”Nuorkauppakamaritoiminnassa on paljon yhteistä BNI:n kanssa ja pitkälti samanlainen arvopohja. JCI keskittyy enemmän ihmisten kehittämiseen, BNI taas bisneksen kehittämiseen. Ehdotin BNI:n Graham Weihmillerille ja JCI:n pääsihteeri Kevin Hinille yhteistyötä, josta olisi merkittävää hyötyä molemmille toimijoille”, Niskanen kertoo.

BNI Global ja JCI tiedottivatkin maailmanlaajuisen yhteistyön alkamisesta elokuun 2020 alussa. Molemmat osapuolet odottavat innolla uusia, yhteistyön tarjoamia kehittymisen ja kaupan mahdollisuuksia.

Petri Niskanen on päätynyt reissuillaan oluelle Monacon prinssi Albertin kanssa ja toisaalta kouluttamaan pieneen, Etelä-Afrikkalaiseen kylään, jossa koulutusmuistiinpanot kirjoitettiin fläppitaulun puuttuessa hiekkaan. Valkoisen talon vierailulla presidentti Bill Clintonilta saatu kiitoskirje kansainvälisestä työstä roikkuu kehystettynä seinällä.

”Ajattelen, että menestys elämässä perustuu omaan asenteeseen, siihen että suhtautuu kaikkiin ihmisiin ystävällisesti ja kohteliaasti ja arvostaa jokaista tapaamaansa ihmistä”, Niskanen pohtii.

BNI on suuri osa elämää

Petri Niskanen tutustui BNI-toimintaan ensi kerran seitsemän vuotta sitten Turku-Åbo-ryhmän kokouksessa. Mikko Tukonen ehdotti uuden ryhmän perustamista Poriin ja Niskanen päätti tarttua haasteeseen. Kun Pori Syke oli saatu vauhtiin, Niskanen perusti Alpha-ryhmän Tampereelle yhdessä JCI-tuttunsa Iida Revon kanssa.

Petri Niskasella on vankka, liki 1000:n BNI-kokouksen kokemus takanaan, joten hän jos kuka tietää, että konsepti toimii. Hän on mukana ryhmiensä arjessa ohjaten ja opastaen. Konsultin tehtävää Niskanen pitää antoisana.

”Konsulttina toimiminen tarjoaa kontaktiverkoston vailla vertaa, ei pelkästään myyntiä vaan myös omia hankintoja ajatellen. Tietämys erilaisista yrityksistä kasvaa huikeasti. Toki konsultin työ vaatii aktiivista otetta ja vie aikaa. Konsultin tulee olla ajan hermolla ja kommunikoida ryhmän kanssa aktiivisesti”, Niskanen pohtii.

Petri Niskanen on luotsannut useita BNI-ryhmiä ja nähnyt ryhmien nousut ja laskut. Hän pitää tärkeimpänä ryhmän menestymisen työkaluna oikeiden henkilöiden valintaa johtoryhmään. Erityisesti puheenjohtajan merkitys on suuri.

”Jokainen ryhmä on pitkälti johtajansa näköinen ja johtaa voi ainoastaan oman esimerkin kautta”, Niskanen toteaa.

Niskasen mukaan ryhmässä tulee olla yhdessä tekemisen meininki ja yhteiset tavoitteet. Esimerkiksi Porin Karhu-ryhmässä nähtiin pari vuotta sitten huikea nousu tuloksissa puolen vuoden aikana, kun silloinen puheenjohtaja Kirsti Koskinen pisti itsensä likoon, ja koko ryhmä syttyi mukaan talkoisiin.

Niskasen mukaan Peter Druckerin sanat ”Kulttuuri syö strategian aamupalaksi”, on hyvä ohjenuora BNI:ssä, johtamisessa ja elämässä yleensäkin.

Kasvujohtajana viime aikaisia ponnistuksia on ollut BNI:n kevään online-valmennussarjan koordinointi. Koulutuksiin osallistui pitkälti toista tuhatta kuulijaa. Kun tallenteen katsoneet lasketaan mukaan luku kasvaa vielä merkittävästi.

”Olen tyytyväinen, että saimme upeat puhujat valmennuksiimme. Kevään kohokohtia olivat professori Alf Rehnin ja BNI-guru Phil Bergin innostavat valmennukset. Saimme, kerätyn palautteenkin mukaan, tuotettua liikekumppaneillemme rutkasti lisäarvoa. Syksylle on jo uusia suunnitelmia tulilla”, Niskanen kertoo.

Vapaa-aika ja ajatuksia tulevasta

Kahden pojan isä ja kuuden lapsenlapsen isoisä asuu vaimoineen Luvialla, vanhassa maalaiskartanossa, jonka pihalla riittää töitä moottorisahan ja viikatteen kanssa. Jälkikasvun kanssa vietetty aika on Petri Niskasen mielestä parasta maailmassa. Eläkkeelle hän ei mieli.

”Innostun edelleen uusista asioista ja projekteista ja haluan oppia uutta. Minulla on täysi into tehdä töitä ja odotan kovasti live-kokouksiin palaamista. Saamme siten Suomen BNI-rattaat taas pyörimään täyttä vauhtia. Tavoitteena on päästä parempiin tuloksiin, tuottaa liikekumppaneille yhä suurempaa arvoa ja totta kai kasvaa ja ohittaa kaikilla mittareilla rakas naapurimme Ruotsi”, Petri Niskanen naurahtaa.

Teksti: Hanna Kallio

Vastaa