Tapahtumatuotanto murroksessa – alan huiput yhdistivät voimansa
Onnistuneen yritystapahtuman taustalla ovat asiansa osaavat ammattilaiset ja loppuun asti hiotut yksityiskohdat, jotka tekevät järjestelyistä huomaamattomia ja nostavat tilaisuuden täyteen potentiaaliinsa. Etänä, livenä ja hybridinä.
Tapahtumatuotannon pitkän linjan konkareina tunnetut pirkanmaalaisyhtiöt, Tampere-talo Oy ja Akun Tehdas, vastaavat alan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin tiivistetyllä yhteistyöllä. Suomen monipuolisimpana kongressikeskuksena jo 90-luvulta alkaen toimineen ja tapahtumayritykseksi laajentuneen Tampere-talo Oy:n tekniset palvelut siirtyivät liiketoimintakaupan seurauksena keväällä 2021 tapahtumatuotannon teknisenä kärkitoimijana valtakunnallisesti jo kahden vuosikymmenen ajan tunnetun Akun Tehtaan omistukseen. Samalla Tampere-talo Oy:stä tuli Akun Tehtaan osakas. Yhteistyö mahdollistaa ennennäkemättömät resurssit kokousten ja yritystapahtumien järjestämiseen intiimeistä kohtaamisista kansainvälisiin suurkongresseihin ja kaikkea siltä väliltä.
– Koronavuodet ovat muuttaneet tapahtuma-alaa pysyvästi. Etä- ja hybriditapahtumat ovat tulleet jäädäkseen ja tekniikkaan kohdistuvat vaatimukset lisääntyneet. Tiiviin kumppanuuden seurauksena voimme tarjota asiakasyrityksillemme kaiken osaamisemme ja teknisen kapasiteettimme saman katon alta, mikä laajentaa palvelurepertuaaria, parantaa kokonaisuuksien hallintaa ja antaa mahdollisuuden innovoida uusia palveluita jatkuvasti muuttuviin markkinatarpeisiin, Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen avaa kumppanuuden taustoja ja hyötyjä.
Livenä, etänä ja hybridinä
Viime vuosien poikkeusolosuhteet ovat paitsi tehneet entistä näkyvämmäksi kohtaamisten merkityksen myös avartaneet katseet tapahtumien monimuotoisille toteutustavoille. Kokousten ja liikematkustamisen organisoimisessa ollaan uudenlaisten pohdintojen äärellä, jolloin tapahtuma-alan ammattilaisten asiantuntemuksen merkitys korostuu.
– Mahdollisuuksia on niin paljon, ettei tilaava asiakas usein itsekään tiedä, mitä tarvitsee ja mitä voi tai kannattaa tehdä. Aktiivisen vuoropuhelun, huolellisen kartoituksen ja vuosikymmenten kokemuksen avulla varmistamme, että toteutus palvelee asiakkaamme tilaisuutta budjetin asettamissa raameissa, Akun Tehtaan toimitusjohtaja Aku Syrjä sanoo.
Akun Tehtaan laitteiston kapasiteetti ja molempien yhtiöiden yhteensä yli 100 asiantuntijan tiimit taipuvat moneen tarpeeseen ja tekevät tapahtuman sisällöstä nautittavan sekä läsnäolijoille että etäosallistujille.
– Vallitsevana trendinä monet organisaatiot haluavat mahdollistaa osallistumisen muun muassa kongresseihin myös etänä. Lentoyhteyksien haasteet sekä matkustamisen hintojen nousu tulevat todennäköisesti vauhdittamaan kehitystä entisestään. Tämä lisää paineita tekniselle toteutukselle, joka on virtuaalitapahtumassa merkittävä osallistujakokemusta määrittävä tekijä, Nevalainen kertoo ja Syrjä jatkaa:
– Kokemuksen kannalta on esimerkiksi oleellista, kuinka paljon kameroita on käytössä, striimataanko jokainen sali sekä hetki ja mitä etäosallistujat tekevät, kun läsnäolijat ovat tauolla. Teknisen toteutuksen ei välttämättä tarvitse maksaa maltaita ollakseen toimiva, jos kalusto on kunnossa ja tuottaja osaa asiansa.
VAU-efektejä ja näkymättömiä järjestelyjä
Syrjän ja Nevalaisen mukaan onnistuneen tapahtuman tunnistaa siitä, että osallistujien näkökulmasta kaikki sujuu kuin itsestään. Taustalla on kuitenkin loputon määrä viimeiseen asti hiottuja yksityiskohtia, jotka nostavat elämyksen täyteen potentiaaliinsa.
– Tapahtumayhtiön tehtävänä on luoda tilaisuus, josta osallistujat eivät löydä mitään huomautettavaa. Tämä edellyttää tarkkaa suunnittelua tilojen, henkilöstöresurssien ja vastuualueiden, logistiikan, valaistuksen, äänentoiston, visuaalisen ilmeen, aikataulujen, ruokailujen ja tiedonkulun osalta, Nevalainen listaa.
Tampere-talon 20 erilaista muunneltavaa tilaa ovat taipuneet vuosien varrella käärmenäyttelyistä oopperaan ja rokkikeikkoihin, ja Akun Tehtaan laitteisto osoittanut kapasiteettinsa Suomen suurimmilla festareilla ja TV-tuotannoissa. Yritystapahtumien toteutuksessa vain kekseliäisyys on rajana.
– Tapahtumatuottajan ja teknisen yhtiön kumppanuus yhdistettynä aktiiviseen dialogiin asiakasyritysten kanssa luo edellytykset kehittää kokous- ja kongressikulttuuria uudelle tasolle, alan konkarit vakuuttavat ja päättävät keskustelun.
Teksti: Mari Korhonen